Encyklopedie

A B C D E F G H CH I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Potravinové doplňky

Potravinové doplňky (nutraceutika) užívané u diabetu

Číst více

Potraviny

Dělení potravin podle vhodnosti pro jejich využití v diabetické a redukční dietě

Číst více

Potraviny - obaly

Při nakupování potravin či při jejich přípravě je velmi vhodné seznámit se s jejich složením, obsahem energie a jednotlivých živin. Tyto informace lze najít na obalech výrobků (i když k jejich rozluštění mnohdy potřebujete lupu). Etikety  na obalech jsou jakési průkazy totožnosti pro potraviny, které nakupujeme a konzumujeme. Bývají zde uvedeny použité suroviny, které jsou řazeny sestupně…

Číst více

Pozdní komplikace diabetu

Jako pozdní komplikace diabetu se označují změny cév a následně orgánů těla vznikající při dlouhotrvajícím škodlivém působení zvýšené hladiny krevního cukru (hyperglykemie). Mezi tyto komplikace patří mikroangiopatie (diabetická nefropatie, diabetická neuropatie a diabetická retinopatie), které jsou specifické pro diabetes a u nediabetiků se nevyskytují, dále makroangiopatie (nemoci…

Číst více

Práce

Diabetes mellitus není sám o sobě omezující faktorem pro pracovní způsobilost. Volba pracovního zařazení však může být ovlivněna přítomností pozdních komplikací diabetu (např. postižením zraku diabetickou retinopatií) nebo přidružených chorob, které je pak nutno posuzovat individuálně.

Číst více