Další článek

Domácí müsli tyčinky alá štrůdl

Autor:
Mgr. Beáta Bohnerová

Pracoviště: ambulantní nutriční terapeutka ve společnosti ResTrial, Praha, diabetologie

Vloženo: 15. 3. 2018


Suroviny:

175 g jablečné drti
175 g směsi ovesných a pohankových vloček
175 g oříšků a semínek (vlašské ořechy, slunečnicová semínka, lněné semínko atd.)
špetka soli
skořice

50 g tekutého medu

Postup:

Ořechy nasekáme na malé kousky, menší semínka můžeme nechat v celku. Dáme na pekáček a opékáme v troubě za stálého dozoru, dokud se semena nerozvoní. Každý druh semen je dobré opékat zvlášť, protože potřebují jinou dobu přípravy, jinak hrozí připálení. Na stejném pekáčku poté opečeme do zlatova ovesné a pohankové vločky, opět raději každé zvlášť.

K opečeným ořechům, semínkům a vločkám přidáme jablečnou drť, med (v případě potřeby ho rozehřejeme na vodní lázni), skořici a sůl a vypracujeme lepkavé těsto (nejlépe to jde rukama).

Lepkavou směs namačkáme do pekáčku (o velikosti asi 25 × 15 cm) vyloženého pečícím papírem a pečeme při teplotě 180 stupňů asi 20-25 minut.

Po vychladnutí sejmeme z pečícího papíru a nakrájíme na kousky dle vlastní preference.

Tabulka nutričních hodnot:

Uvedené hodnoty odpovídají následujícímu složení surovin (v receptu výše je ponechána volnost při výběru oříšků a semínek i pro volbu poměru ovesných a pohankových vloček ve směsi): 87 g pohankových vloček, 87 g ovesných vloček, 58 g lněného semínka, 58 g slunečnicového semínka, 58 g vlašských ořechů, 50 g medu, 175 g jablečné drti (získáno z cca 530 g vykrájených jablek se slupkou).

Energie (kJ)

Sacharidy (g)

Tuky (g)

Bílkoviny (g)

Vláknina (g)

523 g (pekáček)

8414

226

59

89

59

100 g

1608

43

11

17

11

30 g (průměrná hmotnost kupovaných tyčinek)

483

13

3,5

5

3,5

Fit müsli tyčinka šťavnatá Úsovsko (30 g)

462

20

2

1

2

Další článek